Da regnen skyllede ned søndag formiddag blev vi enige om, at det var tid til at skylle øllet ned. Så en halvlang vandretur blev erstattet med planen om, at Rune kunne få arbejdet lidt om formiddagen og jeg kunne få handlet ind og trænet, inden at vi fik set hvad Coors bryggeri-tur havde at tilbyde.
Åbningstiderne om søndagen er fra kl. 12 til 16, men vi var langt fra de eneste, som så bryggeri-turen, som et alternativ til et museumsbesøg på denne regnvåde søndag, og køen til at komme ind gav os derfor 1½ time stående i delvis regn/delvis læ under et halvtag. Men med knap 15 minutters kørsel hjemmefra, så virkede det trods alt overskueligt, da vi ikke havde rejst længe eller langt for at komme til bryggeriet.
 |
Vi havde ærlig talt ikke regnet med at SÅ mange Golden'er og turister ville stå i kø for at komme på den gratis guidede tur. Mini-busser med plads til 10-12 mennesker samlede folk op, kørte dem kort rundt i byen og dernæst til fabrikken, hvor turen for alvor begyndte. |
Coors bryggeriet har jeg nævnt flere gange før, og det fremgår også ofte på mine billeder med udsigt ud over Golden. Størrelsen på bryggeriet er da heller ikke til at tage fejl af, for med 2.000 ansatte i en by med 18.000 indbyggere, så har virksomheden naturligvis en god andel af den fysiske plads i Golden. Bryggeriet er det største i verden, selvom det kun producerer ét sted fra - Golden, Colorado!
Den søde duft fra ølbrygningen breder sig ofte til hele Golden, og man kan ligeledes ofte høre fløjtene fra lokomotivet, når togene (ja, lastbiler kan ikke gøre det) kører ud fra fabrikken. Det giver en livlig fornemmelse af, at der er gang i byen, selvom den ofte kan virke lidt tom dér midt på ugen om onsdagen, når vi går tur om formiddagen - mig og de gamle.
 |
Den guidede tur foregik via noget der mest af alt mindede om en gammel telefon (dem med knapper?!). Hver gang man kom til et tal og indtastede det, så fortsatte fortællerstemmen. Alt lige fra historien om bryggeriet til den tekniske proces bag ølbrygningen blev gennemgået, og man var i den grad taget i hånden (i bedste/værste turiststil) under hele turen. |
 |
Billede fra produktionsområdet. |
 |
Kobber-kedlerne bruges for at undgå, at øllet tager smag af dets beholder. |
 |
Hr. og Fru turist er med på en lytter. |
Bryggeriet blev grundlagt i 1873 af den tyske tilflytter Adolph Coors og hans forretningspartner Jacob Schueler. Adolph Coors købte sig dog fri af sin partner i 1880 og stod for driften indtil sin død i 1929, hvor han i en alder af 82 år begik selvmord ved at springe ud af et hotelvindue på 6. sal.
Adolph Coors bør dog huskes for andet end sin tragiske død. Da spiritusforbuddet stod på i USA fra 1920 til 1933 lagde Adolph Coors planerne om for at sikre fabrikkens overlevelse. Forbuddet inkluderede produktion, importering, transport og salg af alkoholiske drikke. Foruden det oplagte valg at lave alkoholfri øl (kaldet 'near beer', DK: næsten øl), så begyndte Coors også at producere porcelæn og malt mælk. Sidstnævnte blev især solgt til Mars-virksomheden, som vi i dag kender som producenten af Snickers, Twix, M&M's og selvfølgelig den klassiske Mars-chokoladebar. Mere end halvdelen af de amerikanske bryggerier genåbnede ikke, da spiritusforbuddet sluttede i 1933, men Coors overlevede uden problemer takket være den kreative tankegang. Under 2. verdenskrig udgjorde 15% af fabrikkens produktion et salg til de militære styrker. Derudover opfandt Coors i 1959 aluminiumsdåsen, som vi kender den i dag, og har siden 1885 haft fokus på genbrug af alt fra kapsler og glasflasker til de mere morderne øldåser.
 |
Den firkantede mælkedåse er den samme slags, som den vi så i udstillingen om de 100 ting, som definerede Colorado's historie. |
 |
De forskellige dåser gennem tiderne. |
 |
Der er bl.a. ansat folk til at smage på og ikke mindst vurdere øllet og dets kvalitet. |
 |
Produktionsbåndet stod desværre stille, hvortil det blev forklaret, at dette enten skyldtes rengøring eller vedligeholdelse af båndene. |
 |
Panoramabillede af produktionshallen. |
 |
Billedet her er fra 1880'erne. |
Øl fra Coors bliver især markedsført på at have det rene og "sprøde/skarpe" (ENG: 'crisp') vand fra Rocky Mountains. Hverken Rune og jeg var dog særligt imponerede over øllene (Coors Banquet, Coors Light, Amber Lager, Blue Moon), men vi er nu heller ikke de store øldrikkere. Vores tanker gik derfor i særdeleshed på vores fædre, som nok begge havde nydt mere af turen og de efterfølgende gratis smagsprøver end vi gjorde.
 |
'Loungen' hvor man kunne indløse sine tre smagsprøver, hvis man var over 21 år. Man havde ved indgangen dokumenteret sin alder vha. ID. |
 |
Øl menuen. |
 |
Med forbud mod at dele sine glas fik jeg dog smagt en tår af Runes øl, og bestilte selv en gratis sodavand. Armbåndet, som man fik ved indgangen, gav alle over 21 år tre smagsprøver af øl på størrelse med den, som Rune har på billedet her. Smagsprøven på billedet her hedder 'Amber Lager' |
 |
I modsætning til Danmark, så bliver der ikke sløset med at tjekke ID. Tavlen her viser, at alle født d. 17. juni 1997 og før er gamle nok (21 år) til at drikke alkohol. |
 |
Runes smagsprøve nr. 2 og 3. Til venstre: Blue Moon. Til højre: Coors Light. |
 |
Området uden for fabrikken, og det ses tydeligt hvordan et tykt lag af skyer har kappet toppen af bjergene, som omkranser Golden. |
Efter den ca. 1 time lange tur rundt på bryggeriet blev vi kørt fra fabrikken til opsamlingsstedet, hvor vi så gik de få hundrede meter, der var hen til Goldens hovedgade. Med en bred palette af muligheder for lækker aftensmad inden for gåafstand, så blev vi enige om at spise ude. Valget faldt på restauranten/kroen 'Table Mountain Inn', som jeg for længe siden havde fået anbefalet af Jim fra Visitor Centeret.
Menuen blev to mexicanske retter, som vi delte mellem os. Vi endte dog med at have så meget mad til overs, at Rune kunne have frokost til både mandag og tirsdag .. hvis det da ikke var fordi han tabte den ene æske på køkkengulvet, da vi kom hjem! Heldigvis var der to æsker, så mandagens frokost var stadig sikret - og ifølge Rune: rigtig god!
 |
Fik kun fanget et billede af den første ret: nachos med det hele. Den anden ret var 'enchiladas' med ris og sorte bønner. |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar